10 lutego, 2013

Japońska kuchnia, czyli najpopularniejsze dania.


Dziś o potrawach!

Może zacznę od tego na czym kuchnia ta polega.
Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku mięs, ryb i warzyw.
Japończycy jedzą pałeczkami. Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej - z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Zupę pije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami. Przed rozpoczęciem jedzenia, w momencie otrzymywania dań mówi się po japońsku: "Itadakimasu", a dziękując po spożyciu posiłku: "Gochisō-sama deshita".

A więc czas na potrawy!


Dango– tradycyjne japońskie kluski robione z mochiko, czyli mąki ryżowej, zbliżone do mochi. Często podaje się je do zielonej herbaty.

Dango są jadane przez cały rok, na różne sposoby, zależnie od pory roku. Zazwyczaj podaje się po trzy-cztery sztuki nabite na szpadkę.









Miso– tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży.

Najczęściej gęsta pasta używana jest do sosów, kiszonych (piklowanych) warzyw lub mięs, a także miksowana z dashi, tworząc miso-shiru, najpopularniejszą w Japonii zupę.




Mochi– tradycyjne japońskie kluski/ciastka robione z klejącego ryżu, ale także z mochiko, czyli mąki ryżowej, podobne do dango, często nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli anko lub truskawek, obtoczone w czarnym sezamie goma, sojowym proszku kinako albo zabarwione na zielono poprzez dodatek sproszkowanych liści yomogi.
W Japonii mochi, zwane też o-mochi ("o" jest przedrostkiem grzecznościowym) wykonuje się podczas tradycyjnej ceremonii, która nazywa się mochitsuki.[1], kiedy ciasto ryżowe ubijane jest w wielkim drewnianym lub kamiennym moździerzu (usu) specjalnym drewnianym ubijakiem (kine), a następnie formowane w różne kształty, często - spłaszczonych kulek. Chociaż mochi spożywane są przez cały rok, kojarzą się one z celebrowaniem Nowego Roku, a właściwie żegnaniem starego, kiedy sporządza się ogromne ilości tych przysmaków.


Okonomiyaki– rodzaj japońskiej potrawy, placków składających się z wielu różnych składników i pieczonych na rozgrzanej blasze. Słowo to składa się z trzech części: o – prefiksu honoryfikatywnego, rzeczownika odczasownikowego konomi – "lubić", "chcieć" ("coś"), rzeczownika odczasownikowego yaki – "smażyć", "piec", "grillować". Całość znaczy więc: "smaż, co chcesz".

Potrawa wywodzi się z regionu Kansai i okolic Hiroszimy, lecz obecnie jest popularna w całej Japonii.






Ramen– japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury.

 Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Obecnie stanowi jeden z najczęściej spotykanych fastfoodów. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych.




Sashimi– japońska potrawa, a właściwie sposób serwowania surowych ryb i owoców morza (np. ośmiornic, kalmarów), krojonych, najczęściej w kostkę lub płatki, z dodatkiem przypraw.

Klasycznymi dodatkami i przyprawami do sashimi są wasabi, rzodkiew daikon, sos sojowy, cytrusowy sos ponzu. Sashimi jest przygotowywane ze świeżych ryb (często świeżo zabitych), na miejscu, na oczach klienta.





Sukiyaki-

Potrawa ta jest przyrządzana z cienko pokrojonej wołowiny, warzyw oraz tofu, które gotuje się razem w bulionie z sosu sojowego, słodkiej sake oraz cukru.





Sushi– potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek.

Ze względu na bardzo krótki termin przydatności do spożycia, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia.





Teriyaki– japońska technika kulinarna, zaliczana do kategorii potraw yakimono, polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu mięsa lub ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. W samej Japonii najbardziej popularne są różne rodzaje ryb przyrządzonych w ten sposób, zaś na Zachodzie raczej mięsa.

Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem dużej ilości cukru w sosie. Główne składniki marynaty to sos sojowy, słodkie sake – mirin oraz cukier albo miód.








Chcecie czegoś z powyższego spróbować?
Ja bym chciała zjeść oryginalne japońskie ramen, bo te co sobie w domu robię, się do tego nie umywa.
Zostawcie po sobie ślad!
Wysyłajcie, swoje prace, cosplaye i pomysły na e-mail podany w zakładce "informacje"

12 komentarzy:

  1. Kiedy tak to czytam, aż chce mi się zjeść dngo :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam zrobić dango ;3 Mam nadzieję, że w końcu mi się uda -^^-

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno zaczęła m czytać twojego bloga i bardzo mi się podoba. ^^
    Przez ciebie mam teraz ochotę na dango albo taki ramen .:D
    Tylko żeby zrobić to już większy problem... bo nie umiem gotować XDD
    Pozdrawiam Redfox.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie Tam wogule itacziego ( sry, nie wiem jak to sie pisze bo nie oglondałam naruto ) i no lubie dango bo jest smaczne ( nie jadłam nigdy bo nie ufam jedzeniu zrobionemu przez żółtasów)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteś głupia !!! Tu sie póknij !!!

      Usuń
    2. Sama jesteś rzułta ty chejteże !!!

      Usuń
    3. Lubie naruto

      Usuń
    4. Ja też

      Usuń
    5. A ja to tam lubie Pociongi

      Usuń
    6. A ja lubje cb <33333333

      Usuń
    7. Ja cb tesz, otworzyłbym ci nogi niczym nową mange

      Usuń
    8. O-Oh Senpai ./////.

      Usuń